haber görseli

Sigorta sektörünün ödediği toplam hasarların yüzde 10 ila 25’inde sigortalıların suistimal yaptığı tahmin ediliyor. Birbirinden ilginç yöntemler ise dikkat çekti.

Sigorta suiistimalleri birçok ülkede vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de, sigorta sektörünün ödediği toplam hasarın yüzde 10-25’lik kısmında suiistimal olduğu tahmin ediliyor. Uygulanan yöntemler açısından da dikkat çeken bu suiistimallerin çok büyük kısmı oto sigortalarında görülüyor. Bu kapsamda yılın ilk 10 ayında en çok kullanılan suiistimal yöntemi ise yüzde 26.9 payla “sürücü değişikliği/ sürücü firarı” oldu. Geçen yılın aynı döneminin lideri ise yüzde 28 payla “planlanmış (organize) hasar” idi.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesindeki Hasar Takip Merkezi tarafından yayımlanan suiistimal verileri, hem sigorta sektörü hem mağdur olan tüketiciler için her geçen gün daha önemli bir sorun olmaya devam ediyor. İhbara konu olmuş ya da saptanmış olaylarla ilgili istatistikler ise yıllara göre değişen ilginç suiistimal yöntemlerini de ortaya koyuyor:

Organize hasar ikinci

- Sigorta şirketlerinin bildirimlerine göre 2018’in ilk 10 ayında sürücü firarı suiistimalini yüzde 17.3 payla “planlanmış (organize) hasar”, yüzde 16.1 ile “hasar sonrası sigortalama”, yüzde 10.4 ile “vurup kaçtı’ “beyanı” ve yüzde 10.2 ile “alkol” izledi. Ancak alkolün suiistimal yöntemi olarak kabul edilmesi için haksız menfaat sağlanmasının ispatı gerekiyor.

-Geçen yılın ilk 10 ayında ise organize hasarı yüzde 25.1 payla “sahte kaza tespit tutanağı”, yüzde 21.3 ile “sürücü değişikliği/ firarı”, yüzde 13 ile “hasar sonrası sigortalama” ve yüzde 12.6 ile “vurup kaçtı’ beyanı” takip etti.

-Türkiye Sigorta Birliği’nin yayımladığı verilere göre hayat dışı branşta geçen yılın tümünde 19.2 milyar lira ve bu yılın ilk 6 ayında 10.9 milyar lira hasar ödemesi yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr

Haber Kaynağı İçin Tıklayınız